Yhdysvaltalainen aikakausilehti Time yllättää minut aina aika ajoin. Useimmiten sen aihevalinnat ja jutut ovat turhan "amerikkalaisia", mutta silloin tällöin törmää aivan mahtaviin artikkeleihin. Näin kävi esimerkiksi tuoreimman painoksen kohdalla. Jo lehden kansikuvajutun otsikko herätti mielenkiintoni: "Great American Novelist". En tunnistanut kuvan henkilöä, joten ostin lehden ja päätin ottaa selvää.
Kyseinen henkilö paljastui Jonathan Franzeniksi, kirjailijaksi joka on kirjoittanut muun muassa suurmenestystä niittäneet romaanit "The Correction" ja "Freedom". Luonnollisesti en ole lukenut kyseisiä teoksia, mutta jutun perusteella varmaan kannattaisi. Franzen nimittäin osoittautuu mielenkiintoiseksi tapaukseksi. Erityisesti mieleeni jäi hänen perustelunsa kirjallisuuden ja lukemisen merkityksestä nykypäivänä. Franzenin mielestä kirjat voivat parhaimmillaan auttaa meitä pysähtymään ajatteluun ja hiljaisuuteen kiireen sävyttämässä ajassa. Siinä mielessä kirjat täyttävät tehtävää, jota muut mediat eivät pysty korvaamaan. Hän lainaa Kierkegaardin ajatusta kiireestä:
"Busyness: the state of constant distraction that allows people to avoid difficult realities and maintain self-deceptions. With the help of cell phones, e-mail and handheld games, it easier to stay busy, in the Kierkegaardian sense, than it's ever been."
Lukeminen ja kirjoittaminen edellyttää keskittymistä ja hiljaisuutta, ja se jos mikä voi tarjota vastakohdan kiireelle. Franzen itse työskentelee huoneessa, jossa ei ole pääsyä internettiin eikä muihinkaan medioihin:
" The place of stillness that you have to go to write, but also read seriously, is the point where you can actually make responsible decisions, where you can actually engage productively with an otherwise scary and unmanageable world."
Franzen ei toki ole ensimmäinen kirjailija, tai ihminen ylipäätään, joka on puhunut kiireen ja teknologian turruttamasta ajastamme. Suomessa erityisesti Merete Mazzarella on useissa kirjoissaan nostanut esiin ajatuksen niin sanotusta hitauden kulttuurista. Sen perusajatus on sama kuin Franzenilla: Tekemällä vähemmän, elämme enemmän. Ehkä tähän liittyy myös se, että jos vain mennä viiletämme suorituksesta toiseen läpi elämämme, pysähtymättä koskaan miettimään valitsemamme polun mielekkyyttä, saatamme päätyä tuhlaamaan elämämme täysin toisisijaisten askareiden parissa. Kirjallisuus voi auttaa pysähtymään ja miettimään elämän tarkoitusta. Tässä mielessä kirjat ovat (Antti Nyleniä lainaten) vaarallisempia kuin huumeet, koska niiden aikaansaamat vaikutukset voivat olla elinikäiset.
HP, nyt vasta löysin blogiisi ja selailen sunnuntai-illan ratoksi.
VastaaPoistaTässä kohtaa täytyy varmuuden vuoksi mainita että vuoden 2010 viimeisestä (?) Parnassosta löytyy - ta da da daa - Tommi Melenderin hieno essee Franzenista. Jos et sitä huomannut, niin saat lehden allekirjoittaneelta lainaksi. Samoin kuin Correctionsin jos et ole vielä lukenut. Se on tosin mulla vielä kesken; aloitin sen sattumoisin viime viikolla. Ystäväni, kiihkeä Franzen-fani, toi sen lahjaksi. Vahvaa on.
AH
Nyt vasta huomasin kommentin. Ottaisin mielelläni tuon Parnasson lainaan. Selailinkin sitä joskus akateemisessa, mutta en raaskinut ostaa, kun nuo irtonumerot tuntuvat niin kohtuuttoman kalliilta. Kirjat totta kai kiinnostavat myös, mutta iso pino luettavia pitäisi saada siivottua yöpöydältä ennen sitä.
VastaaPoistaHoi HP, The Correctionsin sivulta 490 piipahdan täällä kertomassa, että yöpöytäsi siivoamiselle on mielestäni olemassa erittäin varteenotettava yllyke. Oon aika koukussa - onneksi on se Freedom vielä lukematta...
VastaaPoistaHoi, Hyvä tietää. Ton Correctionsin mä haluaisin kanssa ensisijaisesti lukee. Melender tosin antoi aika tylyt arviot siinä Parnassossa ainakin Freedomille. Se on tosin aiemminkin haukkunut ns. pelkkiä lukuromaaneja. Mut anyway, haluan silti tutustua ennen kuin teilaan ;)
VastaaPoista