torstai 23. joulukuuta 2010

Wikileaks ja kielletyn tiedon lumo


Wikileaks on ehdottomasti yksi vuoden mieleenpainuvimmista ilmiöistä. Varsinkin journalistit ovat olleet suorastaan polvillaan näiden vuotojen edessä ja nostaneet niiden arvon korkeimpaan potenssiin. Jostain syystä kansainvälisen politiikan asiantuntijat ja historioitsijat ovat olleet vähemmän innostuneita. Olen kuullut monesta suusta kommentteja, että oikeastaan mitään merkittävää uutta ei ole paljastunut. Ainakaan siis sellaista, mikä millään tavalla vaikuttaisi jo olemassa olevaan tutkimustietoon kansainvälisestä politiikasta. Samaa tietoa eri aikajänteellä käyttävien ammattikuntien välillä näyttäisi siis olevan selkeä katsantokantojen ero. En aio kuitenkaan pureutua tähän kiinnostavaan aiheeseen sen syvemmin vaan pohtia Wikileaksia ja kielletyn tiedon lumovoimaa yleisemmällä tasolla.

Voidakseni lähestyä wikileaksin kaltaista ”superteemaa” tuoreesta näkökulmasta, joudun jälleen tukeutumaan rakkaaseen hyllyjumalaani Slajov Zizekiin. Ennen Zizekiä kuitenkin pari sanaa Leo Straussista ja hänen kuuluisasta käsiteparistaan: esoteerisesta ja eksoteerisesta tiedosta.

Leo Strauss oli yksi 1900-luvun vaikutusvaltaisimpia nimiä klassisen poliittisen filosofian saralla. Hänen opeillaan on ollut suuri vaikutus erityisesti Yhdysvaltojen neokonservatiiviseen ajatteluun ja Bushin presidenttikausi nosti hänet uudelleen valokeilaan (Irakin sodan pääarkkitehdeista ainakin Paul Wolfowitz ja Abram Shulsky olivat hänen oppilaitaan ja hänen ajatustensa kannattajia).Yksi suurimmista syistä hänen suosioonsa neokonservatiivien keskuudessa on hänen elitistinen näkemyksensä demokratiasta. Straussin mukaan asioiden todellisesta tilasta tietoisen eliitin tulee hallinnassaan turvautua niin sanottuihin ”yleviin valheisiin” ja syöttää kansalle tarinoita, jotka pitävät sen tyytyväisenä siunatussa tietämättömyydessään. Straussin mielestä filosofia (totuus) on uhka yhteiskunnalle, koska kyseenalaistamalla jumalat ja yhteiskunnan eetoksen, filosofia kaivaa maata kansalaisten uskollisuuden alta ja tuhoaa sosiaalisen elämän perustan. Silti filosofia on myös korkein ja arvokkain kaikista ihmisen pyrkimyksistä.

Ratkaisu dilemmaan on seuraava: koska rahvaat eivät kestä kuulla totuutta, on filosofien, jotka tietävät totuuden, turvauduttava ”yleviin valheisiin”, eli myytteihin ja tarinoihin, jotka pitävät yllä yhteisön koheesiota. Filosofien tehtävänä on siis pitää opetuksensa salaisena ja välittää se eteenpäin eräänlaisena ”rivien väliin” kirjoitettuna esoteerisena taitona. Esoteerisena siksi, että filosofian suuren perinteen todellinen ”salainen viesti” on aina Platonista Lockeen ollut, ettei jumalia ole, moraali on perusteeton ennakkoluulo ja on vain maanpäällinen elämä ilman sen syvempää tarkoitusta. Samalla tavalla eliitin tulisi pitää kansalaiset tietämättöminä vallan brutaalin materialistisesta logiikasta.

Puhuessaan ”ylevistä valheista” Strauss ei Zizekin mielestä tuo esille kaikkia niitä johtopäätöksiä, jotka seuraavat hänen näkemyksestään. Yhtäältä filosofit tietävät totuuden, jota rahvas ei kestä kuulla. Toisaalta taas koko totuuden ydin itsessään on käsitteellisen tiedon saavuttamattomissa, minkä vuoksi itse filosofienkin on turvauduttava myytteihin ja tarinointiin täyttääkseen tietonsa rakenteelliset aukot. Salaisuus on salaisuus myös opettajalle itselleen, koska vertaukset ja arvoitukset ovat ainoa tapa kuvata korkeinta filosofista sisältöä: ’muinaisten egyptiläisten salaisuudet olivat salaisuuksia myös muinaisille egyptiläisille eivätkä vain meille’.

Straussin ongelma on hänen omien tekstiensä status. Pitäisikö nekin tulkita esoteerisesti? Sisältyykö hänenkin julkisiin kirjoituksiinsa joku esoteerinen, tulkintaa vaativa salainen viesti? Zizekin mukaan on vain yksi johdonmukainen vastaus:

”esoteerinen opetus voi tässä olla vain itse esoteerisen ja eksoteerisen välisen erottelun riittämättömyys, nimittäin se skandaalimainen tosiasia, että ”julkisessa” opetuksessa on enemmän totuutta kuin esoteerisessa salaisuudessa, että juuri ne kirjoittajat, jotka yrittävät huijata tietämättömiä salaamalla todellisen viestinsä, ovat vuorostaan niitä, jotka tulevat itse huijatuiksi.”


Esimodernina aikana esoteerisen ja eksoteerisen välinen yksinkertainen vastakkaisuus oli pidettävissä yllä, Suomessa tosin vielä Kekkosen aikana (ainakin ulkopolitiikassa). Mutta nykyään tärkeä kysymys kuuluu: onko vielä jossain olemassa eliitti, joka selkeästi tietää, miten asiat todellisuudessa ovat?

Ongelma tuntuisi olevan se, että nykyään erottelu suurelle yleisölle tarkoitetun ”ylevän valheen” ja esoteerisen katkeran totuuden välillä tuntuu kauhistuttavan naiivilta. Itse tämä erottelu on jo osa julkista puhetta; esoteerinen ja eksoteerinen ovat koko ajan läsnä. Täten liberaalien vainoharha esimerkiksi Bushin hallintoa kontrolloivan uusstraussilaisen ideologisen ryhmän salaliitosta erehtyy. Jos siis Paul Wolfowitzin kaltaiset uuskonservatiivit paljastavat jotain, niin juuri Straussin opetukseen sisältyvän paradoksin: he tuovat julkisesti esille julkisen valheen ja salaisen totuuden välisen eron. Zizek muistuttaa Paul Wolfowitz sitaatista, jossa hän avoimesti myönsi, että sodan todellinen motiivi on öljy:

”Katsotaan asiaa yksinkertaisesti. Tärkein ero Pohjois-Korean ja Irakin välillä on se, että taloudellisesti meillä ei ollut mitään vaihtoehtoa Irakissa. Maa ui öljyssä.”

Jos kerran tiedämme jo julkisen puheen kautta sekä ylevät valheet että katkerat totuudet, miksi sitten olemme niin hanakoita uskomaan, että saattaisimme esimerkiksi Wikileaksin avulla päästä käsiksi ”oikeaan totuuteen”?

Zizekin mukaan kysymys on kielletyn tiedon positiivisesta ja perustavasta asemasta. Ensinnäkin kielletty kiehtoo. Se, että tarkkailun kohde on nähtävissä ja saavutettavissa vain kieltojen ja esteiden vääristävien linssien lävitse, synnyttää sen ympärille kiehtovaksi tekevän taianomaisen auran, kun suora näkymä kohteeseen saisi meidät pitämään sitä vain tavanomaisena ja arkipäiväisenä asiana. Halua siis ylläpitää se, mikä estää sen. Kielto itsessään kohottaa tavallisen arkipäiväisen objektin halun kohteeksi. Kuitenkaan halun kohteessa ei ole tärkeää sen sisäiset ominaisuudet vaan se rakenteellinen paikka, johon se on asettunut. Wikileaksienkään kohdalla ei ole oikeastaan tärkeää itse tiedon sisältö vaan se, että kyseessä on muuten saavuttamaton, kielletty tieto. Juuri objektin saavuttamattomuus, se, että havaintomme siitä ovat epätäydellisiä, täynnä aukkoja ja tyhjiä kohtia, saa nämä aukot täyttävän mielikuvituksen lentoon.

Mutta kielletyn tiedon paradoksaalinen asema ei tyhjene vielä tähän selitykseen. Olennaista nimittäin on myös se, että toimiakseen kunnolla, kiellon täytyy kahdentua refleksiivisesti. Itse kielto täytyy vielä kieltää, se ei saa näkyä sellaisenaan, positiivisessa muodossaan, vaan ulkoisena esteenä, joka estää meiltä pääsyn haluttuun objektiin. Kyse ei siis oikeastaan ole vuodetusta tiedosta, se on ihan tavanomaista bulkkia – sen tekee kiinnostavaksi vain transgression aura, tunkeutuminen kielletylle alueelle. Kyse on mielikuvituksen voimasta, joka ylittää tiedon todellisen olemuksen. Todellinen kielletty tieto ei siis ole täyttä tietoisuutta tiedon todellisesta luonteesta vaan juuri se tieto, että objektin todellisuudesta ei ole mitään oppimista. Sillä se mikä tekee objektista halun syyn, on se kielletty paikka, johon objekti on asettunut.

Edellä sanotun perusteella voisi siis todeta, että todennäköisesti Wikileaks ei auta meitä ymmärtämään todellisuutta yhtään nykyistä paremmin. Havaintomme todellisuudesta tulevat yhä olemaan epätäydellisiä. Se ei silti himmennä hetkeksikään kielletyn tiedon kiehtovaa ja taianomaista auraa. Kyse on mielikuvitustemme voimasta, joka haluaa löytää Da Vincin –koodin huolimatta siitä, että Graalin maljasta ei olisikaan mitään opittavaa.

10 kommenttia:

  1. Hyvin mietitty ja mielenkiintoista pohdintaa Hannu. Itse voisin kiteyttää Wikileaks-ilmiön samansuuntaisesti mutta vähän sinua yksinkertaisemmin vertauksella "kärpäseen katossa".

    Wikileaksit kiinnostavat journalisteja ja ihmisiä juuri siksi, että niitä lukiessa voi tuntea olevansa kärpäsenä katossa kuulemassa jotain, mikä ei ole tarkoitettu sinun korvillesi. Vai mitä itse ajattelit esimerkiksi luettuasi, että amerikkalaisdiplomaatit kutsuvat Sarkozya "keisariksi ilman vaatteita"? Itse repesin nauramaan, koska ilmaus todella osui ja upposi!

    Vähän samaan tapaan kuin olisi kiva joskus päästä kuulemaan, mitä vastakkainen sukupuoli puhuu saunassa keskenään (vaikka tuskin se on mitään kovin ihmeellistä) tai niin kuin kiusaus päästä joskus kuulemaan, mitä työkaveri/naapuri/ystävä puhuu sinusta selän takana. Sattumalta joku urkkimalla saatu tieto voi olla kiinnostavakin, mutta ennen kaikkea kiinnostus herää siitä, ettei tieto ollut tarkoitettu sinun korvillesi.

    t. Muuan tamperelainen journalisti, joka ei ole erityisen innoissaan Wikileaksin paljastuksista

    VastaaPoista
  2. Hyvä pointti! Tirkistelystähän tässä myös on mitä ilmeisemmin kysymys ja tirkistelyhän on aina kiehtovaa. Henrik Tikkasenkin avainromaanit ovat kiinnostavia juuri tirkistelyulottuvuutensa takia - tulee tunne, että pääsee tarkastelemaan rikkaiden suomenruotsalaisten rappiotunutta elämää "kärpäsenä katossa".

    VastaaPoista
  3. Hyvä kirjoitus ja Tampereen suunnalta mielenkiintoinen lisäys. Wikileaksilla on hallussaan satojatuhansia dokumentteja, ja Assangen mukaan jatkuvasti tulee valtava määrä lisää yhteydenottoja. Paljastukset ja niistä uutisointi siis tulevat varmasti jatkumaan vielä pitkään. Ensi vuoden puolelle Assange on jo lupaillut finanssikriisiin ja yritysmaailman korruptioon liittyviä paljastuksia. Jää nähtäväksi.

    Olen jonkin verran eri mieltä siitä onko kyseessä vain tirkistelyyn liittyvä "kärpäsenä katossa"-ilmiö. On totta, että mediassa on eniten uutisoitu juuri näitä valtiopäämiesten luonteenkuvauksia ja jo pitkälti ennakkoon tiedossa olleita asioita mm. Irakin ja Afganistanin sotiin liittyvistä asioista. Mutta Assange itse on todennut, että hän haluaisi Wikileaksin olevan enemmän kuin yksittäisiä paljastuksia välittävä taho.

    Seuraava lainaus on Voima-lehdestä.

    "Forbesin haastattelussa Julian Assange sanoo olevansa kiinnostuneempi "korruption ekosysteemistä" kuin yksittäisistä suurista paljastuksista. WikiLeaksia edeltäneessä maailmassa tietovuodot keskittyivät yhteen teemaan, kenties vain yhteen asiakirjaan. WikiLeaks pyrkii vertikaalisiin paljastuksiin, joissa skandaalien lisäksi näytetään niiden taustalla olevan viestinnän koko kirjo. Assangea inspiroi energiayhtiö Enronin vuonna 2001 tapahtunut konkurssi ja siihen liittynyt valtava sähköpostijulkistus. "Kun Enron kaatui, julkisuuteen tuli oikeusprosessien kautta tuhansia ja tuhansia sisäisiä sähköposteja, ja se loi ikkunan jonka kautta pääsi katselemaan koko yrityksen hallintoa. Sieltä näkyivät kaikki pienet päätökset, jotka tukivat räikeitä väärinkäytöksiä." Vastaavaan WikiLeaks on pyrkinyt esimerkiksi julkistamalla 400 000 Irakin sotaan liittyvää asiakirjaa. Lokakuinen vuoto oli Yhdysvaltain sotilashistorian suurin, ja se sisälsi tietoa esimerkiksi armeijan tavasta jättää järjestelmällisesti tutkimatta väitteet Irakin poliisin toteuttamista kidutuksista, murhista ja raiskauksista. "Iraq War Logs paljasti toki joukkosurmia joilla oli suuri uutisarvo, mutta arvokkainta on sodan koko kirjon näkeminen", Assange sanoo.

    VastaaPoista
  4. Assangen tavoitteena on luoda Wikileaksin avulla maailma, jossa on enemmän läpinäkyvyyttä ja vähemmän avoimuutta heikentävää hierarkiaa. Tarjoamalla helpon ja toimivan kanavan vuodoille hän antaa lähes kenelle tahansa mahdollisuuden paljastaa omassa organisaatiossaan (valtio, yritys) tapahtuvia väärinkäytöksiä, laiminlyöntejä ja laittomuuksia. Mielestäni tämä on merkittävä asia monestakin syystä. Ensinnäkin, Wikileaksin avulla voidaan saada konkreettisia todisteita asioista joita epäillään tapahtuvan. Toki Irakin sodan vankilaskandaalit, kidutukset ja korruptio ovat olleet tiedossa, mutta nyt on saatu vedenpitäviä todisteita siitä, että Yhdysvaltain hallinto on ollut tietoinen, hyväksynyt ja pyrkinyt peittelemään näitä asioita. Jenkkien on mahdoton kieltää enää asiaa kun käytössä ovat heidän itsensä kirjoittamat raportit ja analyysit asiasta. Heidän on myös pakko tehdä (edes jotain) asiantilan muuttamiseksi. Toinen, mielestäni vielä merkittävämpi vaikutus Wikileaksilla on sen toimijoiden käytökseen ennalta vaikuttava vaikutus. Voiko yksikään valtio – tai yritysjohtaja enää antaa hyväksyntää epäeettiselle tai suorastaan rikolliselle toiminnalle ilman, että hän joutuu miettimään mitä tapahtuu jos allekirjoituksen sisältämä dokumentti vuodetaan Wikileaksin (tai jonkun muun kautta) julkisuuteen? Uskaltaako öljy-yhtiö enää peitellä väärinkäytöksiä ja onnettomuuksia tai rahoittaa ilmastoskeptikkoja? Uskaltavatko valtiot enää käyttää laittomia keinoja oman etunsa tavoitteluun samassa mittakaavassa kuin ennen? Ainakin kiinnijäämisen riski on kasvanut merkittävästi.

    Yksittäisiä paljastuksia ei pitäisi myöskään vähätellä. Totta on, että valtiojohtajien luonteenkuvaukset eivät muuta maailmaa. Mutta joskus yksittäisillä vuodoilla voi olla peruuttamattomia ja dramaattisia vaikutuksia. Yhdysvaltain hallinnossa pitkään työskennellyt Daniel Ellsberg halusi paljastaa Vietnamin sotaan liittyvän systemaattisen valehtelun sodan tarkoitusperistä ja taustoista. Hän päätyi kopioimaan ja vuotamaan lehdistölle Pentagonin salaiset Vietnamin sotaan liittyvät dokumentit. Vietnamin sotaa oli avoimesti vastustettu ja kritisoitu jo vuosia, mutta vasta Ellsberg onnistui vuodollaan konkreettisesti osoittamaan, että kansalaisille oli valehdeltu systemaattisesti ja tietoisesti vuosikausia Vietnamin sodan tapahtumista ja taustatekijöistä. Kaikesta tästä seurasi Watergate-skandaali, USA:n korkeimman oikeuden päätös lehdistön täydellisestä riippumattomuudesta (Nixon halusi kansalliseen turvallisuuteen vedoten sulkea suurimpien lehtien toimitukset, jotta vuodetut dokumentit eivät tulisi julkisuuteen), Nixonin ero ja lopulta koko sodan päättyminen. Ellsbergin yksittäinen teko oli lopullinen sysäys korruption ekosysteemin paljastamiselle ja tuhoamiselle.

    Olen samaa mieltä siitä, että Wikileaks-uutisointi on ollut pitkälti tirkistelyä tähän asti. Mutta uskon, että sillä tulee olemaan pysyvä ja pitkäaikainen vaikutus (toivottavasti) avoimemmassa ja oikeudenmukaisemmassa maailmassa.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Pahoittelen, että kirjoituksesta tuli näin pitkä. Jouduin jakamaan sen 3.osaan...

    Hyvää uutta vuotta!
    -Matti-

    VastaaPoista
  8. Relevantteja pointteja Matti. En tosiaan tunne wikileaksin filosofiaa tarpeeksi hyvin, sanoakseni siitä mitään syvällistä. Mun kirjoituksen pointtina oli enemmänkin pohtia salatun tiedon roolia ontologisella tasolla. Mikä siinä kiehtoo? Voimmeko löytää totuuden sen avulla? Onko jollakin tiedossaan parempi tieto todellisuudesta, josta meidät tavalliset maanmatoset on suljettu pois?

    Wikileaksien dokumenttien arvo todisteina on toki kiistämätön. Tätä eivät tutkijatkaan varmasti kiistä. Kuitenkin tietoa, joka muuttaisi kokonaiskäsityksiämme maailman kulusta, ei toistaiseksi ole ilmaantunut ja tuskin ilmaantuukaan. Kyllä kai Yhdysvaltain hallinnon kaksinaismoralismi ja räikeät väärinkäytökset jne. ovat suurimmalle osalle ihmisistä aivan peruskauraa.

    Olen kuitenkin aivan samaa mieltä siitä, että korruptioon, kidutuksiin jne. liittyvät dokumentit ansaitsevat tulla julkaistuiksi. Jos tämä "uusi avoimuus" voi lisäksi muuttaa maailmaa edes hitusen oikeudenmukaisemmaksi (johon en oikein jaksa uskoa), olen luonnollisesti valmis muuttamaan kyynistä asennettani piirun verran Wikileaksin suuntaan.

    VastaaPoista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Busy day at the office taas näin välipäivinä…onneks on sun blogi :)

    Olen samaa mieltä siitä, ettei mitään "oikeaa ja lopullista" tietoa maailmanmenosta ole kenelläkään. Ja siinä mielessä Wikileaksiltä on turha odottaa mitään mullistavaa, käsityksiämme totaalisesti muuttavaa paljastusta.

    Kuten totesit, niin ehkä kylmän sodan ja Kekkosen aikana oli mahdollisuus, että johtajat oikeasti tiesivät hieman enemmän asioista kuin tavalliset maan matoset. Ihan vain siitä käytännön syystä, että valtio kykeni mobilisoimaan enemmän resursseja tiedon hankintaan ja analysointiin. Ja sitten pitämään ne itsellään. Mullistunut tiedonvälitys, Wikileaks osana sitä, on romuttanut tämän epätasapainon johtajien ja johdettavien välillä.

    Tai ehkä kylmän sodan aikanakin kyse oli enemmän siitä, että kaikki vain kuvittelivat (ja toivoivat), että valtiojohtajilla olisi jotenkin selkeämpi kuva kaikesta. Ainakin se varmasti helpotti ajatusta siitä, että ydinaseiden laukaisukoodit hallussa pitävät henkilöt olisivat jotenkin valistuneempia kuin keskivertokansalainen. Ettei vain maailmaa tuhottaisi sen takia, että johtajat eivät tienneet miksi vastapuoli yhtäkkiä tekee jotain mitä ei odotettu. Tähän uskoon on varmasti vaikuttanut myös kansainvälisen politiikan teorian muodostus, jossa haettiin historian ja kulttuurien ylittäviä, luonnonlakien kaltaisia selitysmalleja toimijoiden käytökselle.

    Monet hyväksyvät nykyään ajatuksen nykymaailman konstruktivistisesta, sekavasta ja jatkuvasti muuttuvasta luonteesta, joka on ainoastaan kunakin hetkenä koettu ja jaettu sosiaalinen kokemus. Ehkä kuitenkin edelleen salaa toivomme, että maailma olisi jotakin muutakin kuin se mainitsemasi sekava, jumalaton ja maanpäällinen kokemus. Ja siksi Wikileaksin verhon taakse kurkistamiselta odotettiin niin paljon.

    VastaaPoista