torstai 7. toukokuuta 2015

Eurooppa-päivä kansalliseksi vapaapäiväksi

Ranskan ulkoministeri Robert Schuman antoi 9. toukokuuta 1950 julistuksen, jossa hän esitti, että rauhanomaisten suhteiden säilyttämiseksi on välttämätöntä luoda perusta Euroopan valtioliitolle. Tätä niin kutsuttua Schumanin julistusta pidetään lähtölaukauksena Euroopan integraatiolle.  

Vuonna 1985 EU:n valtioiden ja hallitusten päämiehet sopivat Milanon huippukokouksessa, että toukokuun 9. päivää juhlitaan vastedes Eurooppa-päivänä. Eurooppa-päivä haluttiin nostaa yhdeksi eurooppalaisuuden symboliksi yhdessä unionin lipun, hymnin ja yhteisen rahayksikön kanssa. Nyt, jo 30 vuotta myöhemmin voimme todeta, että tuo tavoite ei ole toteutunut. Vain ani harvat muistavat Eurooppa-päivän olemassaolon ja vielä harvemmat ihmiset etenkin Suomessa juhlivat sitä millään tavalla.  

Huomispäivän historia tehdään tänään. Eurooppa-päivästä voidaan saada kaikkien tuntema juhlapäivä vain radikaaleilla uudistuksilla. Sen vuoksi ehdotan, että Eurooppa-päivästä tehtäisiin kansallinen vapaapäivä. Se olisi konkreettinen osoitus Suomen sitoutumisesta yhteiseen Eurooppa-projektiin sekä näyttö kansainvälisestä arvojohtajuudesta, joka voisi saada myös monet perinteisemmät EU-maat seuraamaan Suomen viitoittamalla tiellä.

Schumanin julistuksessa todetaan kaukonäköisesti, että Eurooppaa ei rakenneta hetkessä eikä millään kokonaisratkaisulla, vaan siihen tarvitaan käytännön toimenpiteitä, joilla luodaan ensin aito eurooppalaisuuden tunne. Eurooppa-päivän julistaminen kansalliseksi vapaapäiväksi olisi pieni mutta tärkeä askel tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

(Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa, Savon Sanomissa ja Aamulehdessä 9.5.2015) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti