tiistai 7. huhtikuuta 2015

Kuinka idea Euroopan investointiohjelmasta sai alkunsa?

Euroopan talous- ja rahoituskriisi on aiheuttanut sen, että investoinnit EU:ssa ovat vähentyneet noin 15 prosenttia vuoden 2007 huippulukemista. Investointien vähäisyys haittaa talouden elpymistä, työpaikkojen luomista ja kilpailukykyä. 

Ongelmaan ei ole yhtä yksinkertaista ratkaisua, mutta siilinjärveläistaustaisella Euroopan komission jäsenellä Jyrki Kataisella on idea. Hänen mielestään Euroopalle tulisi luoda uusi investointiohjelma, jonka avulla voitaisiin maksimoida julkisten varojen vaikutus ja houkutella yksityisiä investointeja. 

Eräänä iltana, hyvissä ajoin ennen neuvotteluja EU:n monivuotisista rahoituskehyksistä, Katainen päättää tarttua luuriin ja kertoa Euroopan komission puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille suunnitelmastaan.

Katainen: Moi JC, täällä Jyrki, mitäs kuuluu?

Juncker: No mitäpäs tässä. Keeping busy niin kuin aina. Entäs ite?

Katainen: Kuuleppa, ajattelin sellaista, että pitäiskö meidän luoda sellaisten investointikelpoisten hankkeiden jatkumo, joilla on Euroopan laajuista merkitystä?

Juncker: Kiinnostavaa. Kerro lisää.

Katainen: Hankeluettelo olisi niinku dynaaminen, ja se perustuisi yksinkertaisiin ja yleisesti hyväksyttyihin taloudellisiin kriteereihin.

Juncker: Joo-o.

Katainen: Niin siis idea olisi, että hankkeita lisättäisiin jatkuvasti luetteloon ja niitä myös poistettaisiin siitä ajan mittaan.

Juncker: öö...siis täh?

Katainen: Joo, joo. Se ei siis tarkoittaisi sitä, että jokaista luettelossa olevaa hanketta tarvitsisi rahoittaa investointiohjelman puitteissa, mutta sijoittajien saatavilla olisi asianmukaista ja läpinäkyvää tietoa.

Juncker: Okei...

Katainen: Sitten luettelo näistä arvioiduista ja arvioimattomista hankkeista asetettaisiin jollekin nettisivulle, joka puolestaan voitaisiin yhdistää vastaaviin kansallisen ja alueellisen tason luetteloihin. How about that JC?

Juncker: Vähän kuulostaa kyllä monimutkaiselta mun korvaan.

Katainen: Äläs nyt. Ajan mittaan tämä voisi johtaa sellaisten toteuttamiskelpoisten investointihankkeiden eurooppalaiseen sertifiointijärjestelmään, jotka täyttävät tietyt kriteerit. Se vastaisi myös G20:n puitteissa maailmanlaajuisesti toteutettavia toimia parhaiden käytäntöjen jakamiseksi investointihankkeita varten.

Juncker: Jyrki hyvä, nyt en kyllä ota tolkkua tuosta. Paljonko sä ajattelit, että tälle pitäis lohkaista?

Katainen: Tota noin... itse olin ajatellut jotain 300-400 miljardin luokkaa. Mites olis 315 miljardia?

Juncker: Jaa-a. Kai se on mahdollisuuksien rajoissa. Ainakin osan vois hyvinkin lohkaista EU:n tutkimusrahoituksesta, esim. Horisontti 2020 -ohjelmasta. Varmaan joistakin muistakin EU:n rahoitusohjelmista irtois jotain. Mä voin tsekkailla vähän tota budjettiraamia.  

Katainen: JESS!  Mä arvasin että suhun voi luottaa JC!

Juncker: Noh noh, äläs nyt vielä innostu. Mähän vasta lupasin selvittää asiaa. Mutta jo tässä vaiheessa sä voisit varmistaa, että kaikki jatkumoon lisättävät ja sieltä poistettavat hankkeet ovat sellaisia, joilla on Euroopan laajuista merkitystä. Se on kaltaiselleni federalistille tärkeää.

Katainen: Totta kai. Teen sen ensi tilassa. Palataan.

Juncker: Jes. Kuullaan pian. 


*Kirjoitus on saanut inspiraationsa Komission tiedonannosta COM(2104) 903 final

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti